Complexe scheiding met kinderen




Kinderen in complexe scheidingen: de rol van een mediator
Een scheiding is zelden eenvoudig, maar wanneer emoties hoog oplopen, conflicten aanhouden en communicatie stagneert, spreken we van een complexe scheiding. In deze situaties zijn kinderen vaak de grootste slachtoffers. Zij raken verwikkeld in een strijd waar ze geen invloed op hebben, maar die wel grote invloed op hun welzijn en ontwikkeling kan hebben.
Wat is een complexe scheiding?
Een complexe scheiding is meer dan een gewone relatiebreuk. Vaak spelen er langdurige conflicten, wantrouwen, juridisch getouwtrek en communicatieproblemen. Ouders komen er samen niet meer uit, wat het maken van goede afspraken over de kinderen bemoeilijkt. In sommige gevallen raken kinderen zelfs betrokken in loyaliteitsconflicten of worden zij ingezet als ‘boodschapper’ tussen de ouders.
De impact op kinderen
- Emotionele problemen, zoals angst, verdriet of boosheid
- Problemen op school of in de omgang met leeftijdsgenoten
- Loyaliteitsconflicten: het gevoel dat ze moeten kiezen tussen hun ouders
- Stress door onvoorspelbaarheid of voortdurende spanningen thuis
De rol van een mediator
- Herstellen of verbeteren van de communicatie
- Inzicht krijgen in elkaars standpunten en belangen
- Opstellen van een ouderschapsplan waarin de behoeften van de kinderen centraal staan
- Voorkomen of verminderen van conflicten
- Creëren van een stabiel en veilig kader voor het kind
Kinderen centraal
De meest succesvolle scheidingen zijn die waarin ouders – ondanks hun persoonlijke conflicten – samen blijven functioneren als opvoeders. Mediation helpt ouders om hun focus te verleggen van het verleden naar de toekomst, en vooral: naar het welzijn van hun kind. Want hoe moeilijk een scheiding ook is, kinderen hebben het meeste baat bij ouders die met elkaar blijven samenwerken.